Kamer bezorgd over loonmaatregel onderwijzers
DEN HAAG - Staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) moet in de Tweede Kamer haar uitspraken over ingrepen in de lonen en andere arbeidsvoorwaarden van onderwijzers en politieagenten komen uitleggen.
PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen heeft donderdag met steun van de SP een spoeddebat aangevraagd met de CDA-bewindsvrouw.
Heijnen is verbaasd over een opiniestuk van Bijleveld in de Volkskrant, waarin ze stelt dat de lonen in de publieke sector de komende jaren ''eigenlijk niet kunnen stijgen'' wegens de grote bezuinigingen die nodig zijn om de overheidsfinanciën op orde te krijgen.
Het PvdA-Kamerlid vindt dat vreemd, omdat bijvoorbeeld in het onderwijs en de zorg het nu al moeilijk is om voldoende personeel te krijgen.
Bijleveld ziet ook het probleem van een dreigend tekort aan mensen. Daarom is het volgens haar onvermijdelijk dat in het onderwijs en bij de overheid langer wordt gewerkt.
De bewindsvrouw erkent wel dat door ingrepen in de arbeidsvoorwaarden het steeds moeilijker wordt om een aantrekkelijke werkgever te blijven. Om te voorkomen dat de lonen in de publieke sector te veel gaan achterlopen ten opzichte van de markt, kan het bevriezen van de salarissen volgens haar alleen maar voor een beperkte periode.
Het kabinet besloot vorig jaar al in het crisisakkoord dat de nullijn moet worden gehanteerd tot en met 2011 voor nieuw af te sluiten cao's in de collectieve sector.
Om het tekort aan personeel in de publieke sector op te vangen, vraagt de bewindsvrouw zich verder af hoe vanzelfsprekend de extra vrije dagen voor ouder personeel nog zijn.
Tot verontwaardiging van SP-Kamerlid Arda Gerkens zet Bijleveld ook vraagtekens bij de ontheffing voor nachtdiensten bij een bepaalde leeftijd.
Voor Gerkens is het onbestaanbaar dat mensen in zware beroepen, zoals in de zorg, tot hun pensioen nachtdiensten draaien.
Voormalig PvdA-minister Ronald Plasterk van Onderwijs vraagt het CDA met het oog op de verkiezingen van 9 juni al een tijd om duidelijkheid over bezuingingen.
Hij zei nu te schrikken van ''de harde keuzes'' van de CDA-bewindsvrouw. ''We hebben hard gewerkt aan betere beloning van leraren en politieagenten, zodat genoeg mensen dat belangrijke werk willen blijven doen'', stelde hij.
© ANP