Lelijke mensen verdienen minder

MAASTRICHT - Lelijke mensen verdienen minder dan schoonheden. Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat mooie advocaten vijftien jaar na het afronden van hun studie 6,5 procent meer verdienen dan hun minder goed bedeelde studiegenoten.


Dat zegt de uit de Verenigde Staten afkomstige econoom Daniel Hamermesh woensdag bij de aanvaarding van zijn leerstoel Arbeidseconomie aan de Universiteit Maastricht.

Hamermesh vraagt zich af of de overheid lelijke mensen niet positief zou moeten discrimineren, omdat zij net als andere minderheidsgroepen achterbijven op de arbeidsmarkt.

Volgens Hamermesh wegen de kosten van plastische chirurgie voor lelijke mensen niet op tegen de voordelen die hun dat kan opleveren.

Uit onderzoek blijkt volgens hem tevens dat bedrijven die mooie mensen op hun verkoopafdeling laten werken, beduidend meer omzet behalen dan bedrijven waar geen fraaie 'exemplaren' op die afdeling werken.

Schoonheid speelt overigens bij mannen een nog grotere rol dan bij vrouwelijke werknemers, aldus de econoom.

Hamermesh denkt dat de bevoordeling van mooie mensen op het werk niet uit te roeien is. ''Mooie mensen zullen in het voordeel blijven, zowel op het gebied van geld als bij andere zaken. Lelijke mensen blijven in het nadeel'', voorspelt hij.

Hamermesh heeft onder meer lesgegeven op de Harvard University en aan universiteiten in Europa, Aziƫ en Australiƫ. Hij is onder meer gespecialiseerd in ongebruikelijke toepassingen van arbeidseconomie, zoals de invloed van slaap en schoonheid en de relatie tussen zelfmoord en werk.

© ANP