Bijna-doodervaring te verklaren door bloedwaarde




AMSTERDAM – Mensen die tijdens een hartaanval een bijna-doodervaring beleven, hebben dat mogelijk te danken aan een relatief hoog koolzuurgehalte in hun bloed. Dat blijkt uit een nieuwe wetenschappelijke studie.
Onderzoekers van de Universiteit van Maribor in Slovenië spoorden 52 mensen op die een hartaanval in het ziekenhuis hadden overleefd. Van de ex-patiënten was nog bloed bewaard, dat was afgenomen tijdens het hartinfarct.
De onderzoekers kregen van iedereen toestemming om het bloed opnieuw te analyseren. Tijdens het onderzoek vonden ze een verband tussen bijna-doodervaringen het koolzuurgehalte in het bloed van de ex-patiënten.

Elf van de 52 deelnemers aan het experiment hadden tijdens hun hartinfarct een visioen gehad van bijvoorbeeld een wit licht of een lange tunnel. Juist in hun bloed werd veel meer koolzuur oftewel CO2 aangetroffen.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Critical Care. Volgens de wetenschappers kan een hoog koolzuurgehalte in het bloed een bijna-doodervaring mogelijk verklaren.

“We kunnen niet zeggen dat dit de enige oorzaak is, maar het kan voor een deel het mechanisme van een bijna-doodervaring verklaren”, aldus hoofdonderzoekster Zalika Klemenc-Ketiš in het Britse tijdschrift New Scientist.

“Ik denk dat hogere CO2-waarden in het bloed hallucinaties kunnen veroorzaken. En hallucinaties horen bij een bijna-doodervaring.”

Eerdere wetenschappelijk studies suggereerden dat bijna-doodervaringen tijdens een hartaanval worden veroorzaakt door een gebrek aan zuurstof of medicijnen die hallucinaties opwekken.Van de mensen die een hartaanval overleven, zegt achteraf ongeveer 10 tot 20 procent dat ze een bijna-doodervaring hebben gehad.